Too koju parimad värsked koostisained

On olemas vana ütlus ”Liiga palju kokki rikuvad supi”, kuid ebakvaliteetsete koostisainete kasutamine on veelgi halvem. Nii et siin on mõned näpunäited taluturult, mida meeles pidada oma ostukorvi täitmisel.

Isegi meistritasemel gurmaan ei ole võimeline valmistama isuäratavat ananassipudingut pruunidest üleküpsenud ananassidest. Ja isegi kõige hiilgavam peakokk ei oleks võimeline valmistama rohelistest idanevatest kartulitest maitsvaid kodutehtud friikartuleid ilma, et neis esineks toksiine. Sa pead alustama parimate värskete koostisainetega. Värsked koostisained on eine tuumaks - kui need ei ole piisavalt head, siis on ka lõpptulemus kehv. Kui sa püüad muljet avaldada oma sõpradele, perekonnale või armsamale, siis sõltub kõik sellest, et sa täidaksid oma ostukorvi õigete koostisainetega. Ja kuidas on seda täpselt võimalik teha, kui keegi pole tegelikult sündinud kokamüts peas? Kasuta oma meeli: nuusuta, tunneta, vaata, kuulata.

Kasuta järgnevaid näpunäiteid taluturult.

Kuidas teha kindlaks, et melon on küps

Anna sellele väike löögike. YoSa kuuled, kui melon on küps, koputades selle koorele. Kui kuuldub õõnes heli, siis on see söömiseks valmis. Selle asemel võid sa ka kasutada oma silmi (ausalt öeldes - hääletesti võib ka mitte kuulda valjuhäälsete turukaubitsejate tõttu). Aga kuidas toimida teiste melonite puhul? Siinkohal peaks olema võimalik eristada spetsiifi list meloni lõhna, kui sa nuusutad seda tüvepoolsest otsast. Kui mingit lõhna ei ole, on see küps.

Viinaga täidetud melon
Kui sa korraldad peo, lõika meloni pealmine osa lahti ja täida see viinaga. Korda seda mitmeid kordi 24 tunni jooksul. See kindlustab, et viin on imbunud läbi suurema osa viljalihast. Serveeri külmana lahtilõigatud tükkide näol. Informeeri oma külalisi selle viinasisaldusest ja et see ei ole mõeldud lastele.

Kuidas teha kindlaks, et ananass on küps

Tiri ja lase lahti. Et kontrollida, kas ananass on küps, sikuta ühte alumistest lehtedest. Kui see tuleb lahti suhteliselt kergesti, siis puuvili on küps. Kui see ei ole sobiv test (kui sa oled näiteks koos oma lapsega ja sa tahad vältida tulevikus intsidente nagu: “Vaata, isa, ma võin tõmmata paberitüki jäätisetorbikust selleks, et seda ära süüa”), siis võid sa selle asemel ananassi lihtsalt vaadata ja seda lähedalt nuusutada. Värv peaks olema kollakas-pruun ja lõhn värske ning meeldiv. 
Hea kõhule
Rasvavaba, täis mineraale ja C-vitamiini - see on piisavalt heaks põhjuseks, et ennast täis õgida luksuslikust ananassist. Ananass on ka teadaolevalt ainuke bromelliini allikas, mis on hea seedeprobleemide ravimiseks.

Kuidas teha kindlaks, et seened on värsked

Kontrolli kübarat ja jalga. Sa võid hõlpsasti eristada, kui seened on värsked. Vaata seene kübarat, see peaks olema terve, nii et ühtegi seeneliistakut ei oleks nähtaval. Jalg peaks eelistatavalt olema veel küljes, sest seenejalg on looduslik konservant; see pikendab seene säilivust ja hoiab seda heas korras. Sa võid muidugi neid ka ise noppida. Leia häid aiaseeni tugevasti väetatud mullaga kom-postihunnikutelt maist novembrini või põlluseeni juulist oktoobrini - rohuaasadelt, kus karjatatakse hobuseid või teisi koduloomi, tihtipeale seeneringide kujul. Aga kindluse mõttes muretse endale hea seenteraamat, sa ei taha ju mürgitada oma külalisi seenehautisega, mis tundus natukene liiga eksootiline...
Metsa liha
Kirjanduses võib seente ajalugu järgida kogu tee tagasi kuni klassikalise (eelajaloolise) ajajärguni (umbes 500 aastat eKr). Eriti Lõuna-Euroopas on seened olnud sajandeid asendamatuks toiduaineks. Seeni on nimetatud ”metsa lihaks”, sest need on samas väga toitvad ning mineraaliderikkad.

Kuidas teha kindlaks, et sinu kartulid on head

Väldi toksiini nimega solaniin. Kas kartulid saavad olla mürgised? Jah, kui nad on saanud põrutuse (= pruunid täpid) või on heledad (= on läinud roheliseks). Kui üks neist asjaoludest on ilmnenud, siis järelikult sisaldavad kartulid mürki nimega solaniin, mis võib põhjustada peavalu, kõhuvalu ja kõhulahtisust. Solaniin on terves kartulis ja seda ei saa eemaldada ei keetmise, praadimise, küpsetamise ega ka roheliste tükkide väljalõikamisega. Nii et väldi tembeldatud või rohelisi kartuleid, kui täidad oma ostukäru. Kui sa ostad kartuleid kottides, siis vali kartuleid läbipaistvates kottides, et sa näeksid nende kvaliteeti.
Kaloripomm?
Ei ole, võrreldes pasta, riisi, ubade ja leivaga. 100 grammis pastas on 390 kalorit, 368 kalorit 100 grammis riisis, 341 valgetes ubades, 241 saias. Aga kartulites on ainult 87 kalorit saja grammi kohta.

Kuidas kindlaks teha, et apelsinid on head

Kontrolli kalendrit .Apelsinid on parimad talvehooajal. Nad sisaldavad palju C vitamiini ja teisi 13 erinevat liiki vitamiini, värvist ja lõhnast juba piisab, et meie toidulauda varustada nendel pikkadel külmadel perioodidel. Kui sa ei saa oodata nii kaua, siis muretse endale pruunide täppidega apelsine - täpid on apelsinide hea kvaliteedi näi-tajaks. Kui sa eelistad magusaid apelsine ilma hapuka maitseta, siis kontrolli nende keskpunktis asuvat ümarat muhku. Pea meeles, mida suurem see muhk on, seda magusam on apelsin (me ei ole testinud, kas see teooria kehtib ka inimeste puhul).
Staatuse sümbol
Apelsini ei teinud kuulsaks mitte maitse, vaid tema välimus. Umbes 500 aastat tagasi oli Euroopa kuningate ja aadelkonna seas moekaks kombeks omada ilusat apelsini kasvandust, mis olid täidetud apelsinidega, mida harva söödi (samamoodi nagu nad kandsid parukaid, kuigi nad kiilakad ei olnud).

Kuidas teha kindlaks, et krabiliha on hea mahlane

Kaalu ja keera ümber. Kui käsitleda elusaid krabisid, siis siinjuures on kaks võimalust kontrollida kvaliteeti. Kaalu: Oluline on, et krabil oleks teataval määral kaalu (3-5 kilo), vastasel korral on see tõenäoliselt püütud mitmeid päevi tagasi. Krabid ei saa tarbida toitu, niipea kui nad on püütud ja seetõttu hakkavad nad kasutama oma varusid, s.t. nende enda maitsvat liha. Keera ümber: Emased krabid on mahlasemad kui isased krabid, nii et vali emane. Kuidas kindlaks määrata sugu? Keera see selili ja kontrolli saba. Emaste krabide sabad on laiad ja ümarad, isaste saba on kitsas ja kolmnurkne.
Oled minemas piknikule?
Krabiliha võib kasutada mitmetes isuäratavates roogades. Söö seda kergelt keedetuna ”naturaalselt”, koos väikse sidruniga või sega seda majoneesi ja vürtsidega, millest saab maitsva võileivatäite, et kaasa võtta randa või piknikule.

Kuidas valida parimaid koostisaineid

Köögiviljad

Kurk Läikiv ja tumeroheline koor. Kahvatu, pehmete laikudega kurk ei ole ostmist väärt
Artišokk Ümaratel on kõige rohkem liha ja maitset. See peab olema värske ja roheline aastaringselt. Mitte tumepruun või tipust must.
Baklažaan Peab olema raske või muidu on see liiga vana. See on oluline, et vars on värske ja roheline.
Avokaado Avokaado võib olla roheline või pruun, läikiv või krobelise pinnaga, ilma et see kvaliteeti mõjutaks.
Lillkapsas Vaata, kas lehed on värsked. Selle pea peab olema valge või elevandiluuvärvi.
Spargelkapsas Tervisest pakatav ja mururoheline. Spargelkapsa kõva pea on nagu igav lõunasöögikülaline - ei ole väärt kutsumist.
Apteegitill Otsi selliseid, mis on rohelise värvivarjundiga ja millel ei ole pruune täppe.
Porgandid Eredat oranži värvi porgandid on kõige parema kvaliteediga. Parem on osta palju väikseid porgandeid, kui väikses koguses suuri.
Paprikad Mida suurem on paprika, seda mahedam on maitse. Punased paprikad on kõige magusamad. Kui paprika on tõeliselt värske, siis sellel ei tohiks esineda katkiseid kohti, kriimustusi või laike. Välispind peab olema läikiv ja sile.
Lehtsalat Peaks olema värske. Kuigi välislehed võivad olla närbunud, ära lase ennast sellest heidutada, tavaliselt pea on kõva ja selle alumine kiht on krõmps.

Puuvili

Sidrunid Ümarad sidrunid on mahlasemad kui pikliku kujuga sidrunid. Mida kollasem on sidrun, seda rohkem sisaldab see C vitamiini. Rohelisi peaks vältima või need likvideerima. Need on tavaliselt lisatud küpsemise lootuses.
Viigimarjad Värsked viigimarjad peavad ”higistama” väikseid mahlapiisku, mis teevad nende koore säravaks.
Greip Õhukese koorega on kõige mahlasemad.
Kiivi Küps kiivi peaks vajutamisel natukene järgi andma, kui sa pigistad õrnalt seda varre juurest. Kui puuvili on liiga pehme, siis on see arvatavasti juba käärinud.

Liha

Pardiliha Vali emane part, nendel on kõige mahlakam liha. Rasv peaks olema pigem valge kui kollane.
Loomaliha Peaks olema punane. Ei tohiks olla pruunikas.
Kanad Unusta lihunik, unusta kaubanduskeskus, loobu turust ja sõida linnast välja kohaliku farmeri juurde, kellel on vabalt-karjatatavad kanad. Need on kõige maitsvamad.

Kala

Kala üldiselt Peab olema meeldiv värske mere- või vetikalõhn. Kala silmad peaksid olema selged (ja punnis) ja nahk läikima ning soomused tugevalt kinni. Nahk peaks olema pingul ja kui sa vajutad seda sõrmedega, siis peaks see tagasi pingule tõmbuma. Kontrolli, et lõpused oleksid punased ja mitte kahvatud ning limased.
Rannakarbid Valmista elusalt. Sa saad kontollida seda hõlpsasti, asetades need köögilauale, kus need avanevad, kui need on elusad. Sa võid neid õrnalt vastu kraanikausi äärt lüüa, kui sa ikka veel kahtled. Kui need viivitamatult sulguvad, siis on need kindlasti veel elusad.
Lest Kui sa kahtled lesta värskuses, siis prae seda. Värske lest tõmbub pannil kokku.
Suitsuheeringas Peaks olema ühtlane värv ja lahtilõikamata, et vältida tumepruuni naha kontakteerumist lihaga - see muudab selle seebimaitseliseks.
Heeringas Hõbedase nahaga. Kala on korralik, kui selle kõhualune on pehme, aga see ei tohiks olla pure. Hoidu pikkadest nahksetest heeringatest.
Tursk Turska on parem osta külmematel kuudel. Tursaliha muutub kobedamaks soojadel kuudel, kui tursk sööb kõige rohkem, vastupidiselt talvele ja kevadistele liikumisperioodidele.

Kui palju osta

Ostmisjuhend iga inimese kohtav

Liha

200-300 g Lihalõigud (praeliha, jalad, seljatükk jne)
125-175 g Ilma kondita lihalõigud
75-100 g Hautatud loomaliha
150-200 g Tükeldatud liha ja vorstid
75-100 g Liha kergeteks lõunasöökideks (soojad road)

Kodu- ja metslinnuliha

600-800 g Pardiliha
350-400 g Kana
350-400 g Kalkun
500 g Metsfaasan
300-350 g Jänes

Kala

200-300 g Lõhe, soomustest puhastatud ja roogitud
50-75 g Lõhe, suitsutatud
150-200 g Lestafi lee
50-75 g Heeringas, marineeritud
250-300 g Angerjas, soomustest puhastatud ja roogitud

Karpkala

4-5 pcs Krabi sõrad
10-12 pcs Rannakarbid
75 g Krevetid, kooritud
150-200 g Krevetid, koorimata
6-12 pcs Austrid

Kartulid / Riis / Pasta

150-250 g Kartulid, koorimata
200-300 g Kartulid, koorimata, kartulipüreele jne
125-150 g Pasta, värske
75-100 g Pasta, kuivatatud
½ - 1 ½ dl Riis