Säilitamine

Üks asi on parimate koostisainete leidmine, aga hoopis teine asi on leida parim säilitamismeetod. Mõned toiduained on parimad soojana, teised külmana, mõned kuivalt säilitatuna, mõned niisketes tingimustes, mõned teiste toiduainetega koos hoituna, mõned üksikuna. Segaduses? Loe edasi.

Siin tekib dilemma. Sa oled just koju tulnud turult või kaubanduskeskusest ja seisad köögis kogu oma ostetud asjadega ja mõtled, kuhu ma need kõik ära mahutada. Toidu välimus, nagu inimestelgi, võib olla petlik. Piim läheb loomulikult külmkappi, aga kas apelsinid peaksid olema külmas või jahedas? Aga mida teha ananassiga? Kas sa ei ole kusagilt kuulnud, et küüslauku tuleb hoida külmas? Hmmm...see on küsimus, mis paneb kahtlema. Abi on saabumas. Järgnevatel lehekülgedel leiad sa kasulikke juhtnööre, mis aitavad sul kõnealustes teemades paremini orienteeruda.

Kuidas välja tuua kurgi kõige paremaid omadusi

Pane ta sahtlisse. Kurk sisaldab põhiliselt vett - lausa 97 protsenti. Veesisaldus teeb kurgi eriti vastuvõtlikuks vigastuste ja kliimavahetuse suhtes. Kuna see võib nii kergesti viga saada, ei saa sa kõrvitsaid või arbuuse nende peale asetada, aga sa tead seda arvatavasti juba niigi. Tõsiselt huvipakkuvaks teemaks on siin temperatuur: Kurgid saavad külmutamisel kahjustada, esinevad sissevajunud pehmed laigud ja läbipaistvad viljalihaplekid, kui neid säilitatakse liiga madalatel temperatuuridel, näiteks külmutuskapi lahtisel riiulil. Hoia kurke jahedas kohas, 8° C juures, näiteks külmutuskapi köögiviljasahtlis.
Roheline ravim?

Läbi aegade on paljud inimesed kasutanud kurgi raviomadusi oma tervisehädade leevendamiseks. Oletatavasti sõid muinaskreeklased ja -roomlased kurki ennetusabinõuna iga päev. Naised on teinud sajandeid näomaske riivitud ja viilutatud kurkidest.

Parim viis eksootiliste köögiviljade säilitamiseks

Anna neile soe kodu. Nüüd on aeg meelde tuletada üht vana rusikareeglit: Puuvilju ja köögivilju, mis on kasvatatud soojas pinnases, peaks säilitama soojadel temperatuuridel. Ja nii on ka baklažaani puhul. Selle külmutamine võib soodustada riknemist nagu pruunide plekkide, sissevajunud täpiliste laikude teke ja viljaliha pruunistumine. Säilita baklažaani jahedas kohas, toiduvaagnaga köögiletil, sahvris või rõdul. Sama käib ka ananassi, avokaado, banaani, oliivi, kartulite, ubade, paprikate, melonite, kõrvitsate ja paljude teiste kohta.
Kaugelt pärit pikliku kujuga puuvili

Baklažaan saabus Euroopasse 1700-ndatel aastatel, aga seda on rohkem kasutama hakatud paari viimase aaastakümne jooksul  Piklikud, tumedad, violetsed, ovaalse kujuga baklažaanid on kõige üldlevinumad, kuigi saadaval on mitmeid erinevaid baklažaani sorte. Ümmargused, valged, kollased, sinised, violetsed - peaaegu igas vikerkaarevärvis. Kes teab?

Kuidas säilitada õunu, ploome, virsikuid ja pirne

Jäta nad rahule. Kõik puuviljad ei sobi omavahel kokku. Õunad, ploomid, virsikud ja pirnid emiteerivad etüleengaasi, mis kiirendab kõikide puuviljade küpsemisprotsessi. Banaanid ja kurgid on eriti vastuvõtlikud etüleeni suhtes. Nii et kui sa tahad krõbedat banaani oma jäätise ja vahukoorega magustoidus, hoia see eemale teistest puuviljadest. Seda aitab meeles pidada väikene riimikene: Õunad, virsikud, ploomid ja pirnid ei tohiks teiste puuviljadega koos olla. Õunad, virsikud, ploomid ja pirnid ei tohiks teiste puuviljadega koos olla.
Veidi etüleengaasist

Tomatid ja kurgid sobivad salatikaussi kokku hästi, aga tegelikult on kurk väga tundlik tomati etüleengaasi emiteerimise suhtes. Säilita tomateid koos õuntega, ploomidega, virsikutega ja pirnidega, aga hoia neid eemale oma teistest puuviljadest ja köögiviljadest...

Kuidas saada krõmpsuvaid varsköögivilju

Pane nad vette. See tundub imelikuna, et su köögilett on üle külvatud vaasidesse pandud porrulaugu, selleri, talisibula ja teiste juurviljadega. Aga see idee ei olegi nii imelik, kui tundub. Vesi aitab köögiviljades vett alal hoida, konserveerides nii mahla kui ka potentsi, kuni nad tükeldatakse ja on valmis kasutamiseks. (Kui külalised saabuvad, siis vaasid täidetakse lilledega, mida toovad külalised nende veetlevale võõrustajale).
Kiilaspäine? Haara porrulauk

Roomlased võitlesid mitmete asjade eest, samuti püüdsid nad leida rohtu kiilaspäisuse vastu. Kuulu järgi uskus Nero (Rooma keiser 54-68 e.m.a.), et porrulauk on hea nii häälepaeltele ja kui ka kiilaspäisuse ravimiseks. Siiamaani ei ole seda teooriat veel tõestatud.

Kuidas välja tuua marjade kõige paremaid omadusi

Korja ja naudi. Tänapäeval on võimalik osta maasikaid aastaringselt. Ahh, ei jõua ära oodata seda mahlaka maasika maitsemist, just värskelt turult ostetud või veel parem, äsja naabriaia maasikapeenralt korjatud. Maasikaid on kõige parem serveerida ja süüa kohe, ilma midagi kartmata. Maasikad, vaarikad, karusmarjad ja mustsõstrad - küll nad on head! Need väi- kesed marjad on kergesti kahjustatavad ja need ei säilu hästi külmutuskapis. Nii et nende säilitamine pikka aega külmutuskapis ei ole üldse soovitatav. Välja arvatud muidugi juhul, kui sinu külmutuskapp on varustatud osoonisahtliga. Selles säilivad puuviljad ja juurviljad kuni kolm korda kauem.
Kasuta söela

Kui sa pead marju ilmtingimata mõned päevad külmutuskapis hoidma ja kui sa ei ole osoonisahtli õnnelik omanik, siis loputa need läbi ja pane need söela sisse, kus need säilivad paremini. Sa võid rohkem lugeda 0-Tsooni sahtli kohta Külmutusjuhendi peatükis.

Kuidas säilitada tsitrusvilju

Hapud väljas, magusad sees. Sa oled just koju toonud korvitäie tsitrusevilju ja mis nüüd teha? Kuhu need tuleks panna? Need tuleks paigutada nii: apelsinide, mandariinide, ja klementiinide puhul on eelistatav jahedam keskkond, ideaalselt 2-5° C vahel. Sidrunid ja greibid võivad külmutamisel kahjustada saada ja seetõttu on eelistatav neid hoida 10-15° C -kraadise temperatuuri juures. Laimi võib säilitada mõlema eespool mainitud tingimuste juures, kuid eelistatavaks temperatuuriks on 8-10° C. Pea meeles järgnevat rusikareeglit: magusad puuviljad pannakse külmutuskappi ja hapud jäetakse külmutuskapist välja, köögiletile...
Magus ja hapu

Apelsinid on magusad; sidrunid on hapud, aga mõlemates on palju C vitamiini ja need on paljude kulinaartoitude maitse rikastamiseks väga head. Võimalik on ka koorimist lihtsamaks muuta - aseta apelsin paariks minutiks sooja vette, see hõlbustab koorimist.

Külastage
meid
YouTube
Jagage
teistega
Facebook
Twitter
Olge
informeeritud
RSS